Porodična kuća u Bulevaru Mira

 

 

Beograd, Srbija

 

 

Idejno arhitektonsko rešenje

 

 

Autori:

Branislav Mitrović, dia

Dragana Grahovac, m.arch

Dragana Jeremić, dia

 

 

Projektovano: 2009.

 

 

Već samim pristupom objektu prepoznaje se njegov autentičan identitet čija ambijentalna provokativnost proističe iz višestruke funkcionalne opravdanosti. Naime, staklena bašta na uličnom frontu, realizovana kao element ‘duple fasade’, ima ulogu akustičke i termičke izolacije, kao i kontrolisanog eko-sistema.

 

U osnovnoj geometriji kuće primenjena je jasna ortogonalna šema saglediva kroz zatvorenu krutu konturu koja štiti čitavu funkcionalnost kuće od spoljnog okruženja i usmerava je ka unutrašnjem poluatrijumskom prostoru, čime je postignuta potpuna interakcija zatvorenog prostora kuće i otvorenog prostora unutrašnjeg dvorišta, odnosno vizuelno uvođenje zelenila u kuću.

Ovakvo rešenje otvorenosti ka dvorištu takođe omogućava i maksimalnu osvetljenost, ali i njenu kontrolisanost i zaštitu drvenim panelima – brisolejima sa na više načina pomerljivim položajima.

 

Ovo ekskluzivno stanovanje obuhvata sve neophodne i proširene sadržaje kojima se postiže udobnost najvišeg nivoa. Raspoređene kroz prizemlje, dve etaže i podrum predviđene su različite prostorije za odmor, rad, rekreaciju, zabavu, ali i tehničku opremeljenost i održivost. Svakom etažom određene su zone: dnevni boravak - prizemlje, spavanje – prvi sprat, zabave – drugi sprat, rekreacija – prva podrumska etaža, tehničke prostorije – druga podrumska etaža.

 

Celokupnu funkcionalnu objedinjenost kuće pospešuje i položaj dnevne sobe kao ‘mosta’ između stvorenog zelenog ambijenta (staklena bašta) i unutrašnjeg dvorišta.

 

U nastojanju promišljenog korišćenja konfiguracije terena primenjena je nivelacija etaža na način koji omogućava delimično osvetljene prirodnom svetlošću u podrumskim prostorijama.

 

Ceo prostor je koncipiran na kontinualnom korišćenju, a ipak istovremenom definisanošću zasebnih stambenih funkcija.